Wiem, wiem, sezon na pyszne aromatyczne pomidory już minął, a z tych, które znajdują się obecnie w sprzedaży nie wyszło by nic dobrego, ale wcześniej nie udało mi się przepisu umieścić, a nie chcę czekać do przyszłego roku.
Keczup wyszedł bardzo smaczny, więc w przyszłym roku "naprodukuję" go więcej :)
Dodatkowym atutem takiego przetworu jest to, że wiemy, co zawiera i bez obaw możemy go podać dzieciom. Warunkiem jest oczywiście użycie pomidorów z "pewnego" żródła.
No i satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego keczupu jest rzecz jasna bezcenna!
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 5 dużych cebul
- 1/2 szkl. cukru (użyłam trzcinowego, nierafinowanego)
- 2 duże łyżki soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 szkl. octu
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować, aż masa zredukuje się o połowę. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
Przepis pochodzi z książki "Z działki, z lasu i takie tam" Agaty Królak.
najlepszy:)
OdpowiedzUsuń