Cudowna! Idealna jesienną lub zimową kolację lub lunch. Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia ;)
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 słodki ziemniak (lub zwykły)
- 2 marchewki
- 2 korzenie pasternaku
- 1 seler
- 2 buraki
- sól
- pieprz
- oliwa
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść pokruszonego sera feta
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- sok z cytryny
Piekarnik rozgrzej do 220 st. C (lub 200 z termoobiegiem). Warzywa obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Rozłóż je na blasze do pieczenia, dopraw i polej oliwą. Piecze 30 minut, kilka razy obracając kawałki warzyw. Pięć minut przed końcem wysyp na osobną blachę orzechy, wstaw do piekarnika i upraż (możesz je również uprażyć na patelni).
Przełóż warzywa na półmisek i posyp okruchami fety. Zrób dressing i polej nim warzywa. Posyp sałatkę prażonymi orzechami. Pycha!
Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" S. Dahl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)