wtorek, 12 listopada 2013

Jesienna sałatka na ciepło


Cudowna! Idealna jesienną lub zimową kolację lub lunch. Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia ;)

Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 słodki ziemniak (lub zwykły)
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pasternaku
  • 1 seler
  • 2 buraki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść pokruszonego sera feta
Dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • sok z cytryny
Piekarnik rozgrzej do 220 st. C (lub 200 z termoobiegiem). Warzywa obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Rozłóż je na blasze do pieczenia, dopraw i polej oliwą. Piecze 30 minut, kilka razy obracając kawałki warzyw. Pięć minut przed końcem wysyp na osobną blachę orzechy, wstaw do piekarnika i upraż (możesz je również uprażyć na patelni). 
Przełóż warzywa na półmisek i posyp okruchami fety. Zrób dressing i polej nim warzywa. Posyp sałatkę prażonymi orzechami. Pycha!

Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" S. Dahl.




1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)