środa, 27 listopada 2013

Jaglane brownie (bezglutenowe)

Bardzo smaczne ciasto, mocno czekoladowe i zdecydowanie bardziej ciężkie, niż lekkie, czyli to, co lubię :) Moim skromnym zdaniem różni się nieco od oryginału, ale nie jest gorsze ;) 
Ciekawy sposób na przemycenie dzieciom kaszy, jeśli nie chcą jej jadać. W końcu ciasto czekoladowe każdy chyba zjada ze smakiem!

Składniki:
 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru (dałam trzcinowy, nierafinowany)
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (oryginalnie było 1/2 szkl. kakao)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich (lub innych)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Gotować na małym ogniu, przez około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przestudzić.
Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do miski, dodać ugotowaną, przestudzoną kaszę oraz rozpuszczoną czekoladę i zmiksować blenderem do połączenia się składników.
Formę do brownies  wyłożyć papierem do pieczenia (nie musicie, jeśli używacie formy silikonowej). Przelać do niej ciasto (będzie dość płynne), na wierzch ułożyć orzechy.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.

7 komentarzy:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)