czwartek, 5 listopada 2009

CEVAPCICI



Dziś coś mięsnego na wyraźną prośbę Sabiny :) Jest to mięsne danie typowe dla całego Półwyspu Bałkańskiego. Ja miałam okazję spróbować cevapcici podczas jednej z podrózy po Chorwacji. Przyrządza się je z bardzo drobno posiekanego lub mielonego mięsa. Cevapcici jest proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne :)


składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra

Mięso przełozyć do miski, dodać cebulę, czosnek, jajo i wszystkie przyprawy, wymieszać i włożyć na pół godziny do lodówki, aby ciasto się "przegryzło". Zamoczyć ręce w zimnej wodzie, zeby mięso mniej lepiło się do rąk i formować w podłuzne paluchy. Smażyć na patelni grillowej ze wszystkich stron. Podawać z ajwarem lub pastą z bakłazana ihttp://sisters4cooking.blogspot.com/2009/10/pasta-z-bakazana-z-kuchni-zydowskiej.html i sałatą w sosie winegret.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszne klopsiki! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo wychodzą naprawdę delikatne i na ostro jednocześnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)