Dziś coś mięsnego na wyraźną prośbę Sabiny :) Jest to mięsne danie typowe dla całego Półwyspu Bałkańskiego. Ja miałam okazję spróbować cevapcici podczas jednej z podrózy po Chorwacji. Przyrządza się je z bardzo drobno posiekanego lub mielonego mięsa. Cevapcici jest proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne :)
składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 posiekana cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 jajo
- sól, pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
Mięso przełozyć do miski, dodać cebulę, czosnek, jajo i wszystkie przyprawy, wymieszać i włożyć na pół godziny do lodówki, aby ciasto się "przegryzło". Zamoczyć ręce w zimnej wodzie, zeby mięso mniej lepiło się do rąk i formować w podłuzne paluchy. Smażyć na patelni grillowej ze wszystkich stron. Podawać z ajwarem lub pastą z bakłazana ihttp://sisters4cooking.blogspot.com/2009/10/pasta-z-bakazana-z-kuchni-zydowskiej.html i sałatą w sosie winegret.
Pyszne klopsiki! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo wychodzą naprawdę delikatne i na ostro jednocześnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń