piątek, 8 października 2010

tarta dyniowa



U mnie znów gości dynia. Tym razem na słodko. W planach jeszcze zupa dyniowa i risotto z dyni. Ciasto wyszło naprawdę dobre, a swój ciekawy smak zawdzięcza przede wszystkim przyprawom dodanym do nadzienia. Według mnie najbardziej wybija się kardamon, co mi osobiście bardzo odpowiada :) Poza tym jest tam jeszcze cynamon, imbir i gałka muszkatołowa. Całość świetnie współgra i wzbogaca smak dyni.

Przepis zaczerpnęłam stąd:
i troszkę go zmodyfikowałam.
składniki na ciasto:
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyzki cukru
  • 125 g zimnego masła drobno posiekanego
  • 1 jajko
  • 1 łyzka octu z białego wina

składniki na nadzienie:

  • 1 szkl. puree z dyni ( pokroiłam dynię w kostkę i dusiłam z niewielką ilością wody, az zmiękła i udusiłam na pulpę)
  • 2 małe jaja
  • 125 ml śmietany 18 %
  • 1/3 szkl. brązowego cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyzeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyzeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyzeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyzeczki świezo mielonej gałki muszkatołowej

Mąki wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i mieszać palcami, jakbyśmy robili kruszonkę do ciasta. Dodać jajko i ocet i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włozyć na godzinę do lodówki. Wysmarowaną masłem formę wyłozyć ciastem. Piec w 180 st. C około 12 minut.

Gorące puree z dyni mieszamy ze śmitaną, cukrem, cukrem waniliowym,solą i wszystkimi przyprawami. Gotyjemy na niewielkim ogniu 10-15 minut i zostawiamy na około 1 h by nadzienie "przeszło" aromatem przypraw. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i lekko podgrzewamy pulpę (nie za mocno, by jajka się nie ścięły i nie powstał nam dyniowy omlet). Po kolei dodajemy jajka i energicznie mieszamy.

Nadzienie wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 20 minut.







Posted by Picasa

5 komentarzy:

  1. Swietna tarta! Uwielbiam wszystkie te dyniowe smakolyki :)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    PS. I przy okazji zapraszam na Festiwal Dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to nadzienie musi być cudownie aromatyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tarta wyglada smakowicie, i musi byc naprawde aromatyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam nigdy tarty z takim nadzieniem. Wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)