I znów sięgnęłam do moich zapasów mrożonej pulpy dyniowej. Przepis znalazłam w kuchni Alicji. Ciasteczka pięknie wyrosły, miały złocisty kolor i były bardzo delikatne i puszyste. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej wzbogacił je smakowo, a imbir nadał delikatnej ostrości.
Składniki (po drobnych modyfikacjach z mojej strony):
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. miękkiego masła
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. pulpy dyniowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Piekarnik nastaw na 175 st. C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy i odstaw na bok. W drugiej misce utrzyj masło i cukier. Dodaj dynię, jajko i olejek i ucieraj, aż masa będzie kremowa. Cały czas mieszając, wsyp suche składniki. Ciasto nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz. Piecz około 15-20 minut. Po wystygnięciu można ciasteczka dodatkowo posmarować glazurą (przepis u Alicji), ja z niej zrezygnowałam. Dzieciaki zajadały, aż im się uszy trzęsły!
Różne rzeczy z dyni robiłam, ale ciasteczek jeszcze nie:) Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczny :) Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące. Mmm...
OdpowiedzUsuńCukinie to kiedyś w zamrażarce miałam, ale dynie używam tak rzadko, że niestety nie uświadczy.
A ja zostałam jesienią obdarowana wielką dynią i nie byłam w stanie jej zużyć na bierząco, więc część zamroziłam w postaci pulpy, a z części zrobiłam konfiturę z dodatkiem cynamonu :)
OdpowiedzUsuńdyniowe ciasetczka?
OdpowiedzUsuńno, no... pyszności!
aż żałuję, że nie mam dyniowej pulpy. bo moja słabośc do pieczenia ciasteczek jest wielka, a takich nigdy jeszcze nie zrobiłam.
OdpowiedzUsuńJak zrobić dyniową pulpę?
OdpowiedzUsuńTo nic trudnego. Możesz ją przygotować gotując pokrojoną w kostkę dynię na parze do miękkości. Potem musisz ją zmiksować blenderem. Drugi sposób to upieczenie dyni w piekarniku (w 180 st. C) do miękkości (można ją przykryć folią aluminiową, by się nie spiekła). W razie wątpliwości służę radą :) Pozdrawiam!
Usuń