niedziela, 27 lutego 2011

ciasteczka dyniowe



I znów sięgnęłam do moich zapasów mrożonej pulpy dyniowej. Przepis znalazłam w kuchni Alicji. Ciasteczka pięknie wyrosły, miały złocisty kolor i były bardzo delikatne i puszyste. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej wzbogacił je smakowo, a imbir nadał delikatnej ostrości.





Składniki (po drobnych modyfikacjach z mojej strony):
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. pulpy dyniowej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego

Piekarnik nastaw na 175 st. C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy i odstaw na bok. W drugiej misce utrzyj masło i cukier. Dodaj dynię, jajko i olejek i ucieraj, aż masa będzie kremowa. Cały czas mieszając, wsyp suche składniki. Ciasto nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz. Piecz około 15-20 minut. Po wystygnięciu można ciasteczka dodatkowo posmarować glazurą (przepis u Alicji), ja z niej zrezygnowałam. Dzieciaki zajadały, aż im się uszy trzęsły!



8 komentarzy:

  1. Różne rzeczy z dyni robiłam, ale ciasteczek jeszcze nie:) Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kuszące. Mmm...

    Cukinie to kiedyś w zamrażarce miałam, ale dynie używam tak rzadko, że niestety nie uświadczy.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zostałam jesienią obdarowana wielką dynią i nie byłam w stanie jej zużyć na bierząco, więc część zamroziłam w postaci pulpy, a z części zrobiłam konfiturę z dodatkiem cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dyniowe ciasetczka?
    no, no... pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. aż żałuję, że nie mam dyniowej pulpy. bo moja słabośc do pieczenia ciasteczek jest wielka, a takich nigdy jeszcze nie zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. To nic trudnego. Możesz ją przygotować gotując pokrojoną w kostkę dynię na parze do miękkości. Potem musisz ją zmiksować blenderem. Drugi sposób to upieczenie dyni w piekarniku (w 180 st. C) do miękkości (można ją przykryć folią aluminiową, by się nie spiekła). W razie wątpliwości służę radą :) Pozdrawiam!

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)