Bardzo cytrynowe, aromatyczne ciasto. Gratka dla wielbicieli cytrusów! Doskonałe do codziennej kawy i do zaserwowania gościom.
składniki:
- 115 g miękkiego masła
- 115 g cukru pudru
- 4 duże jaja
- 180 g zmielonych migdałów
- 30 g maku
- skórka i sok z 2 cytryn
- 125 g przesianej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na syrop cytrynowy:
- 100 g cukru pudru
- 90 g soku z cytryny
na lukier cytrynowy:
- 225 g cukru pudru
- skórka i sok z 1 cytryny
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
Masło zmiksuj z cukrem do puszysty krem. Dodawaj pojedynczo jajka, a każdym razem starannie miksując masę. Dodaj zmielone migdały, mak, skórkę oraz sok z cytryny i przesianą mąkę. Nałóż ciasto do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy. Upieczone ciasto ostudź na kratce.
Aby przygotować syrop, wlej do rondelka sok z cytryny i wsyp cukier. Ogrzewaj, aż cukier się rozpuści. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wielokrotnie wykałaczką i nasącz syropem.
Przygotuj lukier. W tym celu wsyp do miski cukier puder, dodaj skórkę oraz sok z cytryny i utrzyj na gładką masę. Kiedy ciasto będzie już prawie zimne, przełóż je na talerz lub paterę i osrtożnie polej lukrem. Najlepiej wylać lukier na środek ciasta i pozwolić, aby rozpłynął się we wszystkie strony.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Oliverem" Jamiego Olivera.
Mam tę książkę, bardzo fajna. Akurat tego ciasta nie robiłam, ale przymierzałam się do biszkoptu Wiktorii:)
OdpowiedzUsuńps. moja Mama robi podobne, cytrynowe z makiem. Pozdrawiam:)
makowe kropeczki.. uwielbiam w cieście!
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPęknie brzmi, spróbuję! Akurat miałam ochotę na coś cytrynowego... Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńciasto naprawdę jest warte wypróbowania i przepis z fajnej książki pochodzi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich cieplutko w ten mroźny wieczór!