sobota, 7 maja 2011

Tort fiołkowy






Fiołki miały być prawdziwe, ale gdy wróciłam do domu po Świętach, w ogrodzie nie było już po nich śladu. Powstały więc fiołki marcepanowe.

Ciasto przełożyłam bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki. Boki pokryłam masą cukrową, a wierzch ciasta masą marcepanową.


Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Moja pierwsza książka kucharska".

Składniki:
  • 30 dkg miękkiego masła
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 30 dkg cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło i cukier utrzeć na gładką masę, dodawać stopniowo utrzepane jaja. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec do suchegoo patyczka w temperaturze 180 st. C.




Pyszny tort zrobiła też dla mnie Maddy. Odsyłam na Hello Morning!

2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)