czwartek, 15 września 2011

Ciasto z malinami na maślance




Na ciasto to natknęłam się wczoraj u Slyvvi. Wyglądało pięknie, było błyskawiczne w przygotowaniu, wszystkie składniki leżakowały w lodówce. Nie pozostało mi więc nic innego, jak tylko upiec je do dzisiejszej popołudniowej kawy...


 Składniki:

  • 1 szkl. maślanki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej 

  • 1/2 szklanki zarodków pszennych
  • 3 jajka
  • 1 proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 200g owoców (maliny + 1 brzoskwinia)

Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście wyłożyć owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 30 minut z termoobiegiem.













5 komentarzy:

  1. Wyśmienicie się prezentuje;)smacznie u was dzisiaj!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacha zawsze dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta zapieczona brzoskwinia wygląda najładniej :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta na maślance zawsze wychodzą tak fajnie lekkie i puszyste i mega smaczne:)
    pozdrawiam:)
    kullinaria.blog.onet:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)