wtorek, 29 stycznia 2013

Placek z brokułami, pancettą i grogonzolą


I znów propozycja z  "Książki kucharskiej włoskiej Mamy". Tym razem ciasto francuskie w wersji obiadowo-kolacyjnej.

Potrzeba:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 225 g niedużych róż brokułu
  • 100 g pokrojonego w kostkę boczku pancetta (możecie użyć innego, jeśli nie macie)
  • 1 pokrojona w talarki nieduża czerwona cebula
  • 100 g pokrojonej gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • pieprz
  • podprażone orzeszki piniowe (zastąpiłam ziarnami słonecznika)
Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Ciasto francuskie przełóż do formy do pieczenia i delikatnie natnij na nim linię w odległości 1 cm od krańców ciasta. Brokuły blanszuj przez 4-5 minut w wodzie lub na parze. Następnie odcedź.
Pancettę smaż z  cebulą, cały czas mieszając, do zrumienienia. Następnie dodaj brokuły i dopraw pieprzem. Na ciasto przełóż masę brokułową, pozostawiając nacięte brzegi bez nadzienia. 
Wierzch ciasta posyp grubo gorgonzolą. Placek zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut do momentu, gdy ciasto urośnie i zrumieni się.



2 komentarze:

  1. Hej,
    zrobiłam, pycha!
    pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :D

      Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam również!

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)