piątek, 31 stycznia 2014

Oponki serowe


Jak u Was ze słodkościami karnawałowymi? Bo u mnie póki co chruściki kilka razy gościły i oponki właśnie.
Chociaż ostatnie mrozy sprawiły, że mam olbrzymią ochotę na czekoladę, więc przygotowuję ją sobie na gorąco do picia albo też piekę brownie :)
 
Ale jak karnawał, to karnawał, więc prezentuję wyżej wymienione oponki.
 
Składniki:
  • 200 g białego sera w kostce
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 1 i 1/2 szkl. mąki, dosypywanej stopniowo
Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie może kleić się do rąk, ma przypominać ciasto na kopytka (pamiętajcie o stopniowym dosypywaniu mąki!). Wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrawać koła, a małym kieliszkiem środek.
Wrzucać na gorący olej, smażyć na złocistobrązowo, patyczkiem przewracać na drugą stronę.
Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem lub serwetką. Po przestygnięciu posypywać cukrem pudrem.
 
Przepis z książki "White Plate" E. Mórawskiej.



2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)