środa, 22 września 2010

Zupa krem ziemniaczana. Na rozgrzewkę!





Dni coraz chłodniejsze. Rodzina coraz bardziej zakatarzona. Trzeba ją rozgrzać. Nadchodzi czas zup. Szybkie do zrobienia. Pożywne i pełne witamin. Rozgrzewające. Kombinacji mnóstwo. I wszystkie pyszne. Do dzieła!
Potrzeba:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 6 średnich ziemniaków
  • pół małej ebuli
  • sól
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • łyzka majeranku
  • oliwa

Warzywa umyć, obrać, wrzucić do garnka (oprócz ziemniaków i cebuli), dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około 15-20 minut. W tym czasie ziemniaki pokroić w kostkę lub talarki, cebulę posiekać. Na patelni lub w rondelku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i majeranek i smazyć na małym ogniu około 5 minut, mieszając. Ziemniaki wrzucić do garnka z resztą warzyw. Całość gotować około 20 minut. Zdjąć z ognia. Zmiksować na krem. Smacznego!

3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)