czwartek, 23 września 2010

Jesienny sos warzywny i pasta a'la ajwar


Rano zajrzałam do lodówki, by ustalić, co tez by się dało na obiad przygotować z tego, co w domu się znajduje i padło na warzywa. Powstał pyszny, aromatyczny sos, który świetnie pasuje do makaronu, kaszy, czy ryzu. Na zimno mozna zaserwować go jako dip do przystawek lub mięsa z grilla albo po prostu jako pastę na kanapki. Dzięki wyraźnej nucie paprykowej, kojarzy mi się nieco z ajwarem.
Potrzeba:
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • kawałek kabaczka
  • słoiczek koncentratu pomidorowego ( można zastąpić pomidorami z puszki lub świezymi, obranymi ze skórki)
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyzka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wszystkie warzywa pokroić w kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucać kolejno: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i kabaczek. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dusić do miękkości. Dodać kocentrat pomidorowy i zagotować. Zestawić z ognia i zmiksować na gładką masę. Gdyby wyszła za gęsta, mozna dolać nieco oliwy i dobrze wymieszać.

5 komentarzy:

  1. Lubię sosy,a warzywne zwłaszcza.Wspaniała propozycja do wszystkiego!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. wszelkie pikantne sosy lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos pyszny i bardzo uniwersalny za razem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie bardzo warzywne sosy

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)